Kan ik een uitvaartverzekering afsluiten als ik corona heb of heb gehad?
Geplaatst op
We zitten in een heftige tijd. Onze wereld is honderdtachtig graden gedraaid. Door het Corona-virus, Covid-19, zijn we in een onverwachte situatie terechtgekomen die onze maatschappij volledig op zijn kop gezet heeft. We mogen elkaar niet meer de hand schudden, elkaar niet zoenen en niet meer in elkaars nabijheid komen, want we lopen allemaal het risico op besmetting, ziek te worden en zelfs aan het Corona-virus te overlijden. De een loopt een groter risico dan de ander, maar we weten nog te weinig van dit nieuwe virus om te kunnen beoordelen in welke mate je vatbaar bent voor Covid-19. Waar de een niet eens merkt dat hij of zij Covid-19 onder de leden heeft, belandt een ander op de Intensive Care of overlijdt zelfs aan dit virus. Deze onzekere situatie roept bij veel mensen vragen op.
Een uitvaartverzekering afsluiten als je het Corona-virus (gehad)hebt?
Het Corona-virus is zeer besmettelijk, je kunt het zomaar oplopen als je in de buurt van iemand bent (geweest) die besmet is. Ook overlijden er veel mensen door het Corona-virus. Daardoor vragen een hoop mensen zich af of je nog een uitvaartverzekering af kunt sluiten als je Covid-19 hebt of als je het gehad hebt.
Kan en mag een verzekeraar jou weigeren? Dat kan inderdaad. De verzekeraar heeft geen acceptatieplicht, hij mag zelf beslissen of hij jou wel of niet accepteert als je Covid-19 hebt of het gehad hebt. Het zal per verzekering verschillen hoe er op je aanvraag gereageerd wordt. Bij elke aanvraag van een uitvaartverzekering zit een gezondheidsverklaring. Die moet naar waarheid ingevuld worden. In deze verklaring staan geen specifieke vragen over het Corona-virus, alleen algemene vragen. Aan de hand daarvan beoordeelt de verzekering of je in aanmerking komt voor een uitvaartverzekering.
Zieken betalen meer premie
Als je besmet bent met het Cornona-virus en je bent in de terminale fase, dan is de kans dat je geweigerd wordt om een uitvaartverzekering af te sluiten zeer groot, want de verzekeraars doen aan risico-inschatting. Simpel gezegd valt er niets aan je te verdienen dus je bent niet interessant als klant. Als je ziek bent, zonder dat je in de terminale fase zit zal je waarschijnlijk (veel) meer premie moeten betalen. De verzekeraar bepaalt per situatie aan de hand van de gezondheidsverklaring of je je kunt verzekeren en hoe duur de premie is. Ze kijken daarbij naar je huidige omstandigheden en de achterliggende gezondheidskwalen.
Uitvaartverzekering zonder gezondheidsverklaring
Er zijn ook verzekeraars waar je een uitvaartverzekering af kunt sluiten zonder dat je een gezondheidsverklaring in hoeft te vullen. Zij hanteren meestal carenzjaren, een wachttijd van twee jaar. Als je binnen twee jaar overlijdt aan bijvoorbeeld het Corona-virus krijg je niets uitbetaald. Pas na twee jaar wordt er geld uitgekeerd. Als je Covid-19 hebt of gehad hebt kun je hier probleemloos een uitvaartverzekering afsluiten. Als je weer hersteld bent zou je het ook opnieuw bij andere verzekeraars kunnen proberen want je je loopt nu veel minder risico.