Maximaal vitaal

Waarom is suiker slecht voor je tanden?

Waarom is suiker slecht voor je tanden?

Geplaatst op

Je ouders, de dokter en tandarts zullen het je allemaal zeggen: ‘suiker is slecht voor je tanden!’ Maar hoe komt het dat het suiker je tanden aantast?

Van suiker naar zuur

Wanneer je suikers eet worden deze bacteriën in de mond actief, zoals bijvoorbeeld de Steptococcus mutans en de Lactobacillus. Deze bacteriën zetten de suikers om in zuren. Deze zuren zorgen dat je tanden vatbaarder worden voor gaatjes.

Drink je regelmatig vruchtensappen, frisdranken of eet je regelmatig yoghurt als ontbijt? Dan krijgt je gedurende deze momenten ook zuren binnen.

pH-waarde in de mond daalt

Het zuur zorgt ervoor dat de pH-waarde in de mond daalt, wat ervoor zorgt dat het tandglazuur sneller oplost. Dit tandglazuur is de beschermlaag die je tanden en kiezen beschermt tegen tanderosie.

Gaatjes en tanderosie

Wordt je gebit langdurig of vaker per dag blootgesteld aan zuren, dan zorgt dat ervoor dat er onder andere gaatjes en tanderosie kunnen ontstaan. Daarom is het van groot belang om niet te vaak suikers en zuren binnen te krijgen.

Voorkomen van gaatjes

Je kunt tanderosie en gaatjes over het algemeen vrij gemakkelijk voorkomen. We hebben hier 3 stappen voor je uitgelicht.

1. Beperk eet en drinkmomenten

Om je gebit in topconditie te houden, is het verstandig om je te beperken tot zeven dagelijkse eet en drinkmomenten. Water is hierbij een uitzondering, dit kun je de hele dag door drinken. Het beperken van deze eet en drinkmoment zorgt ervoor dat het tandglazuur in de tussentijd de tijd heeft om langzaam te herstellen.

2. Poets regelmatig

Poets je tanden twee keer per dag met fluoride tandpasta. Blijf ook circa twee minuten poetsen, zodat de fluoride in de tandpasta goed zijn werk kan doen. Je tanden zijn dan beter beschermd tegen gaatjes. Poets ook nooit direct na het eten of drinken van zuren, je kunt dan het weke tandglazuur wegpoetsen. Wacht met poetsen tot minimaal 30 minuten na een eet of drinkmoment.

3. Laat je gebit periodiek controleren

De tandarts en/of mondhygiënist controleren of je tanden nog in goede conditie zijn. Het is daarom van groot belang om hier twee keer per jaar langs te gaan. Tandvlees problemen en gaatjes kunnen op de lange termijn ernstige gevolgen hebben voor je algehele gezondheid.

Je mondhygiënist en de tandarts kunnen ook aanvullende adviezen geven over het verzorgen van je gebit. Mocht je twijfelen over je mondverzorging, vraag dan vooral om advies.

Gerelateerde berichten

Over ons

We helpen je met onze blogs vitaal te blijven. Juist door ze te lezen krijg je inspiratie en misschien ook wel de nodige motivatie!

Contactgegevens

Via info @ maximaalvitaal.nl neem je eenvoudig contact met ons op. We beantwoorden je vragen zo snel mogelijk.

© 2024 Alle rechten voorbehouden